Wasabi - ciekawostki i przydatne informacje
Wasabi - ciekawostki i przydatne informacje
Sushi to pyszne japońskie danie, które serwowane jest z marynowanym imbirem oraz małą ilością zielonej, ostrej pasty czyli wasabi. Jeśli lubisz pikantne dodatki w japońskiej kuchni i chcesz dowiedzieć się więcej na temat wasabi zapraszamy do lektury tego artykułu.
Czym jest wasabi?
Wasabi to tak zwany japoński chrzan, choć z punktu widzenia botaniki wcale nim nie jest. Jest to korzeniowa roślina, którą od wieków wykorzystuje się w Azji do nadawania pikanterii daniom. W Japonii wasabi uznawane jest za “szmaragd kuchni” dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi oraz prozdrowotnym właściwościom. Wasabi z biegiem czasu zyskało bardzo dużą popularność i obecnie wykorzystywane jest nie tylko jako dodatek do sushi. Co ciekawe na rynku bez problemu znajdziemy napoje, chipsy, orzeszki oraz desery i lody o smaku wasabi.
Od kiedy je się wasabi?
Wasabi w obecnej formie - jako przyprawę stosuje się od początku XIX wieku. Kultura jedzenia wasabi została zapoczątkowana w Japonii w erze Bunka/Bunsei (1804-1830 r.), która jest znana jako okres szybkiego i mocnego rozwoju sushi.
Skąd się wzięła nazwa wasabi i co oznacza?
Słowo “wasabi” można odszukać w Honzo Wamyo, czyli najstarszej japońskiej encyklopedii roślin stosowanych w medycynie. Wasabi to nic innego jak japońska nazwa rośliny znanej w Polsce jako “wasabia japońska”. Jest to kapustowata roślina posiadająca kłącza, które można porównać do znanego wszystkim chrzanu.
Jak i gdzie uprawiane jest wasabi?
Uprawa wasabi nie jest łatwym zadaniem. Roślina ta ma wysokie wymagania dotyczące nasłonecznienia, wilgotności oraz temperatury. Wasabi nie może rosnąć w miejscach, gdzie występują duże amplitudy temperatur. Roślina ta nie toleruje zarówno mrozów, jak i upałów. Źle znosi również mocne nasłonecznienie. Optymalne warunki do rozwoju oraz wzrostu wasabi osiąga w terenach górskich w pobliżu płytkich potoków, gdzie temperatura oscyluje między 10 a 20 °C. Najczęściej wasabi uprawiane jest w Azji w takich krajach, jak Japonia, Chiny, Korea oraz w Nowej Zelandii. Uprawa japońskiego chrzanu to trudne zadanie gdyż wymaga zaangażowania ludzi w jej uprawę oraz zbiór.
Ceny wasabi
Tak duże wymagania skutkują wysoką ceną tej rośliny na rynku zbytu. Kilogram tej rośliny kosztuje ponad 700 zł. W związku z tym w restauracjach trudno jest znaleźć prawdziwe wasabi. Zazwyczaj dobrym zamiennikiem stosowanym w restauracjach serwujących sushi jest dużo tańszy chrzan pospolity zmieszany z zielonym barwnikiem, gorczycą oraz przyprawami nadającymi mu charakterystyczny smak.
Charakterystyka chrzanu wasabi
Dowiedz się czym charakteryzuje się prawdziwe wasabi. Sprawdź jak smakuje oraz jaki ma kolor jako korzeń oraz w postaci pasty. Wasabi jest rośliną kapustną o podłużnym kształcie.
Smak
Wasabi to korzeń o aromacie oraz zapachu różniącym się od chrzanu pospolitego, lecz o podobnej ostrości. Najbardziej intensywny smak uzyskuje się tuż po utarciu korzenia wasabi.
Kolor
Zarówno korzeń wasabi, jak i pasta powstała w wyniku jego starcia ma piękny zielonkawy kolor zbliżony do pistacjowego.
Czy wasabi jest zdrowe?
Roślina ta ma prozdrowotne właściwości i od wieków stosowana jest w Azji w ludowej medycynie. Ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność. Wasabi zawiera sporo witaminy A oraz B. Ma działanie antynowotworowe i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Co więcej jedzenie wasabi chroni przed różnymi chorobami układu pokarmowego, takimi jak zaparcia lub biegunki.
Do czego używa się wasabi w kuchni?
W kuchni japońskiej wasabi stosowane jest w postaci pasty jako dodatek do sushi. Tradycyjnie w Japonii wasabi używano jako przyprawę oraz środek zwalczający bakterie mogące pojawić się w surowej rybie.
W Sushi Art w Łodzi zjesz wasabi z ulubionym sushi
Spróbuj smakowitej kuchni japońskiej i daj się oczarować dodatkom do sushi, takim jak wasabi lub marynowany imbir. Przyjdź sam lub ze znajomymi do jednej z dwóch restauracji japońskich Sushi Art w Łodzi zlokalizowanych w następujących miejscach:
- Lokal nr 14 przy ulicy Zgierskiej 211,
- lub nasza druga restauracja przy ulicy Rąbieńskiej 130.
Rozsmakuj się w pysznych daniach azjatyckich, takich jak aromatyczne i świeże nigiri, futomaki z dużą ilością składników, gunkan z tatarami z surowej ryby lub klasyczne sashimi. Alternatywnie, jeśli nie wiesz co wybrać, zamów zestaw skomponowany przez naszych sushi masterów tak, by smakował każdemu fanowi sushi. Zapraszamy!