Wasabi - ciekawostki i przydatne informacje

wasabi-ciekawostki-i-przydatne-informacje

 

Wasabi - ciekawostki i przydatne informacje

Sushi to pyszne japońskie danie, które serwowane jest z marynowanym imbirem oraz małą ilością zielonej, ostrej pasty czyli wasabi. Jeśli lubisz pikantne dodatki w japońskiej kuchni i chcesz dowiedzieć się więcej na temat wasabi zapraszamy do lektury tego artykułu. 

Czym jest wasabi?

Wasabi to tak zwany japoński chrzan, choć z punktu widzenia botaniki wcale nim nie jest. Jest to korzeniowa roślina, którą od wieków wykorzystuje się w Azji do nadawania pikanterii daniom. W Japonii wasabi uznawane jest za “szmaragd kuchni” dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi oraz prozdrowotnym właściwościom. Wasabi z biegiem czasu zyskało bardzo dużą popularność i obecnie wykorzystywane jest nie tylko jako dodatek do sushi. Co ciekawe na rynku bez problemu znajdziemy napoje, chipsy, orzeszki oraz desery i lody o smaku wasabi. 

Od kiedy je się wasabi?

Wasabi w obecnej formie - jako przyprawę stosuje się od początku XIX wieku. Kultura jedzenia wasabi została zapoczątkowana w Japonii w erze Bunka/Bunsei (1804-1830 r.), która jest znana jako okres szybkiego i mocnego rozwoju sushi. 

Skąd się wzięła nazwa wasabi i co oznacza?

Słowo “wasabi” można odszukać w Honzo Wamyo, czyli najstarszej japońskiej encyklopedii roślin stosowanych w medycynie. Wasabi to nic innego jak japońska nazwa rośliny znanej w Polsce jako “wasabia japońska”. Jest to kapustowata roślina posiadająca kłącza, które można porównać do znanego wszystkim chrzanu. 

Jak i gdzie uprawiane jest wasabi?

Uprawa wasabi nie jest łatwym zadaniem. Roślina ta ma wysokie wymagania dotyczące nasłonecznienia, wilgotności oraz temperatury. Wasabi nie może rosnąć w miejscach, gdzie występują duże amplitudy temperatur. Roślina ta nie toleruje zarówno mrozów, jak i upałów. Źle znosi również mocne nasłonecznienie. Optymalne warunki do rozwoju oraz wzrostu wasabi osiąga w terenach górskich w pobliżu płytkich potoków, gdzie temperatura oscyluje między 10 a 20 °C. Najczęściej wasabi uprawiane jest w Azji w takich krajach, jak Japonia, Chiny, Korea oraz w Nowej Zelandii. Uprawa japońskiego chrzanu to trudne zadanie gdyż wymaga zaangażowania ludzi w jej uprawę oraz zbiór.

Ceny wasabi 

Tak duże wymagania skutkują wysoką ceną tej rośliny na rynku zbytu. Kilogram tej rośliny kosztuje ponad 700 zł. W związku z tym w restauracjach trudno jest znaleźć prawdziwe wasabi. Zazwyczaj dobrym zamiennikiem stosowanym w restauracjach serwujących sushi jest dużo tańszy chrzan pospolity zmieszany z zielonym barwnikiem, gorczycą oraz przyprawami nadającymi mu charakterystyczny smak.

Charakterystyka chrzanu wasabi

Dowiedz się czym charakteryzuje się prawdziwe wasabi. Sprawdź jak smakuje oraz jaki ma kolor jako korzeń oraz w postaci pasty. Wasabi jest rośliną kapustną o podłużnym kształcie. 

Smak

Wasabi to korzeń o aromacie oraz zapachu różniącym się od chrzanu pospolitego, lecz o podobnej ostrości. Najbardziej intensywny smak uzyskuje się tuż po utarciu korzenia wasabi.

Kolor

Zarówno korzeń wasabi, jak i pasta powstała w wyniku jego starcia ma piękny zielonkawy kolor zbliżony do pistacjowego.

Czy wasabi jest zdrowe?

Roślina ta ma prozdrowotne właściwości i od wieków stosowana jest w Azji w ludowej medycynie. Ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność. Wasabi zawiera sporo witaminy A oraz B. Ma działanie antynowotworowe i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Co więcej jedzenie wasabi chroni przed różnymi chorobami układu pokarmowego, takimi jak zaparcia lub biegunki.

Do czego używa się wasabi w kuchni?

W kuchni japońskiej wasabi stosowane jest w postaci pasty jako dodatek do sushi. Tradycyjnie w Japonii wasabi używano jako przyprawę oraz środek zwalczający bakterie mogące pojawić się w surowej rybie.

W Sushi Art w Łodzi zjesz wasabi z ulubionym sushi

Spróbuj smakowitej kuchni japońskiej i daj się oczarować dodatkom do sushi, takim jak wasabi lub marynowany imbir. Przyjdź sam lub ze znajomymi do jednej z dwóch restauracji japońskich Sushi Art w Łodzi zlokalizowanych w następujących miejscach:

  1. Lokal nr 14 przy ulicy Zgierskiej 211,
  2. lub nasza druga restauracja przy ulicy Rąbieńskiej 130.

Rozsmakuj się w pysznych daniach azjatyckich, takich jak aromatyczne i świeże nigiri, futomaki z dużą ilością składników, gunkan z tatarami z surowej ryby lub klasyczne sashimi. Alternatywnie, jeśli nie wiesz co wybrać, zamów zestaw skomponowany przez naszych sushi masterów tak, by smakował każdemu fanowi sushi. Zapraszamy!