Sushi - zdrowe czy niezdrowe?

Sushi - zdrowe czy niezdrowe?

Sushi to bardzo zdrowy posi艂ek! Dzi臋ki zawartym w nim rybom jest dobrym 藕r贸d艂em kwas贸w t艂uszczowych omega-3, dobroczynnych dla serca i pomagaj膮cych w walce z chorobami uk艂adu kr膮偶enia. Sushi jest r贸wnie偶 niskokaloryczne (jedzone w odpowiednich porcjach), poniewa偶 nie zawiera dodatku t艂uszczu.

Ile sushi mog臋 zje艣膰, je艣li chc臋 schudn膮膰?

Najpopularniejszym rodzajem jest sushi Nigiri - lepkie paluszki ry偶owe zwie艅czone cienkim filetem z ryby lub owoc贸w morza. 艢rednio kawa艂ek sushi Nigiri zawiera oko艂o 70 kalorii. Typowa ilo艣膰 6 sztuk dostarcza 310-420 kalorii, w zale偶no艣ci od rodzaju ryby.

Maki - kaloryczno艣膰 sushi

Maki to sushi rollsy z lepkiego ry偶u, ryby i suszonych wodorost贸w, zwane Nori. Wi臋kszo艣膰 Maki umieszcza Nori na zewn膮trz, ale kalifornijskie rollsy maj膮 ry偶 na zewn膮trz, a wodorosty w 艣rodku. Kawa艂ek Maki roll zawiera 艣rednio 48 kalorii. Typowe zam贸wienie na 6 sztuk lub ca艂膮 rolka zawiera od 250 do 370 kalorii, w zale偶no艣ci od rodzaju ryby:

  • tu艅czyk b艂臋kitnop艂etwy,
  • 艂oso艣,
  • dorada,
  • o艣miornica,

i tego, czy obecne jest awokado.

Sashimi - kaloryczno艣膰 sushi

Sashimi - surowa ryba podawana w plastrach bez ry偶u, ma oko艂o 132 kalorii na 6 sztuk (85 gram贸w).

Zamawiaj膮c sushi, popro艣 o br膮zowy ry偶, a nie o bia艂y. Jest bardziej po偶ywny i ma ni偶szy indeks glikemiczny ni偶 bia艂y ry偶.

Rt臋膰 w niekt贸rych gatunkach ryb u偶ywanych do sushi

Powodem do niepokoju jest wysoka zawarto艣膰 rt臋ci w niekt贸rych gatunkach ryb. Kobiety planuj膮ce zaj艣膰 w ci膮偶臋, lub te, kt贸re s膮 w ci膮偶y, czy karmi膮 piersi膮 i maj膮 ma艂e dzieci, powinny unika膰 ryb o wysokiej zawarto艣ci rt臋ci, w tym:

  • tu艅czyka,
  • makreli kr贸lewskiej,
  • miecznika,
  • rekina.

Tu艅czyk i makrela s膮 powszechne w restauracjach sushi. Problem polega na tym, 偶e zbyt du偶o rt臋ci mo偶e uszkodzi膰 rozwijaj膮cy si臋 m贸zg i uk艂ad nerwowy dziecka.

Sushi i wysokie ci艣nienie krwi - zrezygnuj z sosu sojowego

Zrezygnuj z sosu sojowego, zw艂aszcza je艣li masz wysokie ci艣nienie krwi. 艁y偶ka zwyk艂ego sosu sojowego zawiera od 900 do 1000 miligram贸w sodu, czyli ponad po艂ow臋 dziennego zapotrzebowania. Lekki sos sojowy zawiera oko艂o 25% mniej sodu - 600 do 800 miligram贸w na 艂y偶k臋 sto艂ow膮, co nadal jest znaczne.

Jak zmaksymalizowa膰 korzy艣ci zdrowotne sushi?

Aby uzyska膰 jak najwi臋cej korzy艣ci zdrowotnych z sushi, post臋puj zgodnie z tymi prostymi wskaz贸wkami:

  • Zwi臋ksz spo偶ycie sk艂adnik贸w od偶ywczych. Wybierz rolki sushi wykonane z br膮zowego ry偶u, a nie te z bia艂ego ry偶u.
  • Preferuj sushi w kszta艂cie sto偶ka (temaki), kt贸re zawieraj膮 mniej ry偶u ni偶 bardziej tradycyjne rollsy.
  • Zwi臋ksz zawarto艣膰 bia艂ka i b艂onnika w posi艂ku. Do sushi dodaj edamame, sa艂atk臋 wakame, zup臋 miso lub sashimi.
  • Unikaj rolls贸w z twarogiem, sosami lub tempur膮. Aby uzyska膰 chrupko艣膰 bez tych niezdrowych sk艂adnik贸w, popro艣 o dodatkowe warzywa.
  • Ogranicz sos sojowy. Je艣li jeste艣 wra偶liwy na s贸l, unikaj sosu sojowego lub tylko lekko zanurz w nim sushi.
  • Zamawiaj sushi w renomowanych restauracjach, kt贸re cz臋艣ciej przestrzegaj膮 w艂a艣ciwych praktyk bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci.

Istnieje wiele sposob贸w na zwi臋kszenie korzy艣ci zdrowotnych sushi przy jednoczesnym zminimalizowaniu jego potencjalnych wad. Sushi warto spo偶ywa膰 - jest bogate w kilka witamin, minera艂贸w i zwi膮zk贸w prozdrowotnych. Je艣li rozs膮dnie podchodzisz do tego, jak je jesz, sushi mo偶e by膰 艣wietnym dodatkiem do zbilansowanej diety.