Sushi wegetariańskie - japoński przysmak a wege trend

Sushi wegetariańskie - japoński przysmak a wege trend

 

Sushi, potrawa wywodząca się z Kraju Kwitnącej Wiśni, Europejczykom zazwyczaj kojarzy się z rybą (najczęściej surową) i owocami morza. Biorąc pod uwagę, że to dwa najpopularniejsze dodatki do sushi, nie ma się co dziwić. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że sushi można również spożywać w wersji bezmięsnej. Sushi wegetariańskie, podobnie jak jego tradycyjny, mięsny odpowiednik, zachwyca bowiem smakiem, wyglądem i orientalnym charakterem, czym zaskarbiło sobie uznanie wielu osób starających się zredukować lub całkowicie wykluczyć pokarmy mięsne z codziennej diety.

Jeśli zastanawiasz się czy warto sięgnąć po sushi wegetariańskie jesteś w dobrym miejscu! Poniżej znajdziesz szereg informacji na temat tego jak smakuje sushi wege i jakie znajdziemy w nim składniki. Odpowiemy również na pytanie czy sushi wegetariańskie jest tuczące i czy osoby będące na diecie odchudzającej mogą jeść je bez ograniczeń. Mamy nadzieję, że dzięki lekturze tekstu znajdziesz odpowiedzi na choć niektóre ze swoich pytań!

Sushi wegetariańskie - czy to możliwe?

Jeśli zastanawiasz się czy przyrządzenie sushi w wersji wegetariańskiej jest w ogóle możliwe, powinieneś wiedzieć, że sama nazwa “sushi” w języku japońskim oznacza wcale nie surową rybę, lecz zakwaszony ryż. Łatwo można więc z tego wywnioskować, że bazą tego dania i czynnikiem w największym stopniu odpowiedzialnym za jego smak wcale nie jest mięso, lecz właśnie odpowiednio ugotowany i doprawiony ryż. To jemu potrawa zawdzięcza swoją wyjątkowość, a to jakie dodatki wybierzemy jest kwestią drugoplanową. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby odrzucić rybę i owoce morza i stworzyć w 100% wegetariańskie, a nawet wegańskie sushi.

Jakie składniki znajdziemy w sushi wege?

Lista produktów spożywczych, które można wykorzystać przygotowując wegetariańskie sushi jest naprawdę pokaźna. W rolkach sushi wege mogą się bowiem znaleźć m.in.:

  • owoce, np. mango, awokado, ananas;
  • warzywa, np. zielony ogórek, świeża lub marynowana marchew, papryka, marynowana rzepa, sałata, rukola, kiszone rzodkiewki, szparagi, bakłażan, cukinia, zielony groszek w strąkach, szczypiorek, marynowana tykwa, kiełki;
  • ziarna sezamu;
  • twarożek Philadelphia;
  • tofu;
  • grzyby, np. shitake, boczniaki;
  • wodorosty nori;
  • japoński omlet tamago.

Sushi wegetariańskie - kalorie

Wiele osób na co dzień zastanawia się nad kalorycznością spożywanych dań i w oparciu o nią podejmuje decyzję o włączeniu ich do swojej diety. Ile kalorii ma zatem sushi wegetariańskie? Cóż, dokładna wartość zależy od składników wykorzystanych do przygotowania sushi. Szacuje się, że sushi z warzywami ma ok. 120 kcal w 100 g produktu, jednakże jest to wyłącznie wartość orientacyjna. Sushi z omletem japońskim ma ok. 150 kcal / 100 g, hosomaki z ogórkiem 88 kcal / 100 g, a philadelphia maki 320 kcal / 100 g. Jak więc widzisz kaloryczność bezmięsnego sushi może być naprawdę różna, jednakże w porównaniu z innymi daniami chętnie spożywanymi na mieście (pizza, frytki, burgery) jest ona dość niska.

Dlaczego warto włączyć bezmięsne sushi do swojej diety?

Stosunkowo niska kaloryczność i oryginalny, orientalny smak to tylko dwa z powodów, dla których warto włączyć wegetariańskie sushi do swojej diety. Za sprawą witamin i mikroelementów w nim zawartych jest ono również niezwykle zdrowe i pożywne. Błonnik znajdujący się w warzywach i owocach korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, białko zawarte w wodorostach i tofu jest niezbędne z punktu widzenia procesów anabolicznych organizmu, a witaminy, mikroelementy i antyoksydanty sprawiają, że czujemy się silni i zdrowi oraz pięknie wyglądamy.

Gdzie zjeść sushi wege w Łodzi?

 

Jeśli szukasz lokalu, w którym zjesz smaczne, zdrowe i świeże wegetariańskie sushi w Łodzi odwiedź Sushi Art - Bałuty! Nasze rolki nie mają sobie równych. Spróbuj i przekonaj się o tym na własnej skórze!