Sushi Nigiri

Sushi to cz臋艣膰 kulinarnej tradycji Japonii. Sk艂adaj膮 si臋 z kilku odmian. W艣r贸d nich jest Nigiri, jeden z najbardziej znanych i najbardziej cenionych rodzai sushi, kt贸ry zachwyca wszystkich smakoszy.

Nigiri, japo艅ska specjalno艣膰 sushi

M贸wienie o sushi zazwyczaj oznacza m贸wienie o Nigiri. To obecnie specjalno艣膰, kt贸ra nale偶y do najbardziej cenionych i smakowanych na ca艂ym 艣wiecie. Jest to jednocze艣nie jedna z potraw, kt贸rej pochodzenie jest najnowsze. Podczas gdy sushi powsta艂o oko艂o V wieku pne, Nigiri pojawi艂o si臋 w XIX wieku. Zosta艂 opracowany w kuchniach miasta Tokio (w贸wczas Edo). Jego receptura stopniowo rozprzestrzeni艂a si臋 w ca艂ym kraju. Teraz sushi Nigiri przekroczy艂o granice, aby sta膰 si臋 potraw膮 docenian膮 i smakowan膮 przez wszystkich mi艂o艣nik贸w japo艅skich smak贸w. To pyszne danie je si臋 na ka偶d膮 okazj臋, aby zafundowa膰 sobie oryginalny i kolorowy posi艂ek. R贸wnie niezb臋dny jest sos sojowy. W najpi臋kniejszy spos贸b wzmacnia smaki sushi.

Ry偶 jako podstawowy sk艂adnik sushi Nigiri

Jak w przypadku wi臋kszo艣ci sushi, Nigiri robi si臋 z pod艂u偶nego ry偶u. To on gotowany, a nast臋pnie doprawiany, zwykle octem ry偶owym, sol膮 i cukrem. Mo偶na wtedy rozpocz膮膰 przygotowywanie wszystkich tych potraw. W przypadku sushi Nigiri ry偶 jest obrabiany przez d艂ugi czas przed jego zawijaniem. Na wierzchu umieszcza si臋 cienki plaster surowej ryby z r贸偶owawym lub czerwonym mi臋sem. Najcz臋艣ciej u偶ywany jest 艂oso艣 lub tu艅czyk 鈥 zale偶y to przede wszystkim od preferencji konsumenta. Ca艂o艣膰 spo偶ywana z nut膮 wasabi lub japo艅skiego sosu sojowego. Zasada udanego Nigiri tkwi w jego rozmiarze. Musi by膰 艂atwy do zjedzenia za jednym k臋sem. Czerwon膮 ryb臋 mo偶na r贸wnie偶 zast膮pi膰 innymi nadzieniami, takimi jak bia艂a ryba lub krewetka.