Sushi Nigiri

Sushi to część kulinarnej tradycji Japonii. Składają się z kilku odmian. Wśród nich jest Nigiri, jeden z najbardziej znanych i najbardziej cenionych rodzai sushi, który zachwyca wszystkich smakoszy.

Nigiri, japońska specjalność sushi

Mówienie o sushi zazwyczaj oznacza mówienie o Nigiri. To obecnie specjalność, która należy do najbardziej cenionych i smakowanych na całym świecie. Jest to jednocześnie jedna z potraw, której pochodzenie jest najnowsze. Podczas gdy sushi powstało około V wieku pne, Nigiri pojawiło się w XIX wieku. Został opracowany w kuchniach miasta Tokio (wówczas Edo). Jego receptura stopniowo rozprzestrzeniła się w całym kraju. Teraz sushi Nigiri przekroczyło granice, aby stać się potrawą docenianą i smakowaną przez wszystkich miłośników japońskich smaków. To pyszne danie je się na każdą okazję, aby zafundować sobie oryginalny i kolorowy posiłek. Równie niezbędny jest sos sojowy. W najpiękniejszy sposób wzmacnia smaki sushi.

Ryż jako podstawowy składnik sushi Nigiri

 

Jak w przypadku większości sushi, Nigiri robi się z podłużnego ryżu. To on gotowany, a następnie doprawiany, zwykle octem ryżowym, solą i cukrem. Można wtedy rozpocząć przygotowywanie wszystkich tych potraw. W przypadku sushi Nigiri ryż jest obrabiany przez długi czas przed jego zawijaniem. Na wierzchu umieszcza się cienki plaster surowej ryby z różowawym lub czerwonym mięsem. Najczęściej używany jest łosoś lub tuńczyk — zależy to przede wszystkim od preferencji konsumenta. Całość spożywana z nutą wasabi lub japońskiego sosu sojowego. Zasada udanego Nigiri tkwi w jego rozmiarze. Musi być łatwy do zjedzenia za jednym kęsem. Czerwoną rybę można również zastąpić innymi nadzieniami, takimi jak biała ryba lub krewetka.