Sushi Hosomaki

Sushi, symboliczne danie Japonii, występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Jednym z rodzai sushi jest Hosomaki. Rodzaj rolowanego sushi, często robionego w japońskich domach. Hosomaki to mieszanka octu ryżowego i dodatków, zawinięta w wodorosty Nori i uformowana w cienki wałek, a następnie pokrojona na kawałki o grubości około 3 cm. Hosomaki jest najmniejszym z rodzai sushi. Idealny na rozpoczęcie przygody kulinarnej z sushi, jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałeś tego dania.

Sushi z pojedynczym składnikiem - Hosomaki

Hosomaki to najbardziej podstawowy styl sushi, który zawiera tylko jedno nadzienie, takie jak kawałki łososia, paluszki krabowe lub plasterki z ogórka. Ponieważ nadzienie jest delikatne i cienkie, sushi Hosomaki często zwija się dość ciasno, tworząc delikatne i małe krążki. Kluczem do dobrego Hosomaki jest nieużywanie zbyt dużej ilości dodatków, ponieważ cały smak sushi opiera się na użytym składniku, który znajdziemy w środku.

Jakie są rodzaje Hosomaki?

 

Sushi Hosomaki z surowym tuńczykiem w środku nazywane są „Tekka-maki”. Tekka oznacza po japońsku „czerwone żelazo”. Niektórzy twierdzą, że nazwa ta została wybrana, ponieważ tuńczyk wygląda jak płonąca żelazna sztabka lub czerwony ogień. Według innej teorii, w okresie Edo w Japonii, od XVII do XIX wieku, w kasynach zwanych Tekka-ba sushi z tuńczykiem Hosomaki były popularne wśród graczy, którzy chcieli grać non stop i nie brudzić sobie przy tym rąk. I tak właśnie powstała ta szybka przekąska, znana jest jako Tekka-maki.