Sushi Hosomaki

Sushi, symboliczne danie Japonii, wyst臋puje w r贸偶nych kszta艂tach i rozmiarach. Jednym z rodzai sushi jest Hosomaki. Rodzaj rolowanego sushi, cz臋sto robionego w japo艅skich domach. Hosomaki to mieszanka octu ry偶owego i dodatk贸w, zawini臋ta w wodorosty Nori i uformowana w cienki wa艂ek, a nast臋pnie pokrojona na kawa艂ki o grubo艣ci oko艂o 3 cm. Hosomaki jest najmniejszym z rodzai sushi. Idealny na rozpocz臋cie przygody kulinarnej z sushi, je艣li jeszcze nigdy wcze艣niej nie pr贸bowa艂e艣 tego dania.

Sushi z pojedynczym sk艂adnikiem - Hosomaki

Hosomaki to najbardziej podstawowy styl sushi, kt贸ry zawiera tylko jedno nadzienie, takie jak kawa艂ki 艂ososia, paluszki krabowe lub plasterki z og贸rka. Poniewa偶 nadzienie jest delikatne i cienkie, sushi Hosomaki cz臋sto zwija si臋 do艣膰 ciasno, tworz膮c delikatne i ma艂e kr膮偶ki. Kluczem do dobrego Hosomaki jest nieu偶ywanie zbyt du偶ej ilo艣ci dodatk贸w, poniewa偶 ca艂y smak sushi opiera si臋 na u偶ytym sk艂adniku, kt贸ry znajdziemy w 艣rodku.

Jakie s膮 rodzaje Hosomaki?

Sushi Hosomaki z surowym tu艅czykiem w 艣rodku nazywane s膮 鈥Tekka-maki鈥. Tekka oznacza po japo艅sku 鈥czerwone 偶elazo鈥. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nazwa ta zosta艂a wybrana, poniewa偶 tu艅czyk wygl膮da jak p艂on膮ca 偶elazna sztabka lub czerwony ogie艅. Wed艂ug innej teorii, w okresie Edo w Japonii, od XVII do XIX wieku, w kasynach zwanych Tekka-ba sushi z tu艅czykiem Hosomaki by艂y popularne w艣r贸d graczy, kt贸rzy chcieli gra膰 non stop i nie brudzi膰 sobie przy tym r膮k. I tak w艂a艣nie powsta艂a ta szybka przek膮ska, znana jest jako Tekka-maki.