Sushi Futomaki

W Japonii sushi zazwyczaj oznacza tradycyjny styl 鈥濶igiri Sushi鈥, kt贸ry sk艂ada si臋 z surowej ryby na wierzchu ry偶owej poduszki. Jednak kiedy m贸wimy Sushi Roll, zazwyczaj odnosi si臋 to do Futomaki (澶坊銇) 鈥 grubej Sushi Roll z kolorowymi nadzieniami.

Co to jest Futomaki?

Futomaki (澶坊銇) to najbardziej klasyczne sushi w Japonii. Dlatego, kiedy m贸wisz Maki Sushi (宸汇亶瀵垮徃) lub Sushi Roll, oznacza to Futomaki. Oto niekt贸re z unikalnych cech Futomaki:

  • 艣rednica Futomaki ma oko艂o 5-6 cm grubo艣ci,
  • zawiera mieszank臋 艣wie偶ych i suszonych sk艂adnik贸w popularnych w japo艅skiej spi偶arni,
  • typowe nadzienie sk艂ada si臋 z r贸偶nych warzyw, a czasem z dodatkiem gotowanej ryby, takiej jak Unagi (w臋gorz s艂odkowodny) lub Anago (w臋gorz s艂onowodny),
  • mo偶na je przygotowa膰 z wyprzedzeniem,
  • dzi臋ki atrakcyjnemu wygl膮dowi Futomaki to popularny rodzaj sushi na imprezy 艣wi膮teczne.

Wyra偶enie 鈥濵aki Sushi鈥 jest cz臋sto u偶ywane w rejonie Osaki. W rejonie Tokio Sushi Roll nazywa si臋 Nori Maki (娴疯嫈宸汇亶). Nast臋pnie dzieli si臋 je na:

  • Futomaki (澶坊銇),
  • Chumaki (涓坊銇),
  • Hosomaki (绱板坊銇),

w zale偶no艣ci od wielko艣ci rolek.

Co znajdziesz w 艣rodku Futomaki?

Nadzienia do Futomaki s膮 r贸偶ne. Mo偶na u偶ywa膰 5 sk艂adnik贸w, a nawet wi臋cej ni偶 10. To naprawd臋 zale偶y od rodzaju i tego, jakie Futomaki chcesz zam贸wi膰. I to w艂a艣nie sprawia, 偶e Futomaki jest tak przepysznym i wyj膮tkowym sushi! Najpopularniejszymi sk艂adnikami s膮:

  • og贸rek,
  • przyprawiony kanpyo (paski z tykwy),
  • grzyby shiitake,
  • tamagoyaki (japo艅ski omlet zawijany).

Inne sk艂adniki obejmuj膮 np.:

  • ciastka rybne kamaboko (lub imitacj臋 kraba),
  • koyadofu (tofu liofilizowane),
  • li艣cie shiso,
  • marynowany imbir,
  • marchew,
  • tu艅czyk (sashimi),
  • 艂oso艣 (sashimi).

Rozumiemy, 偶e niekt贸re z tych sk艂adnik贸w s膮 trudne do znalezienia przez wielbicieli sushi. W naszym sushi Futomaki znajdziesz tylko 艣wie偶e i wyj膮tkowe produkty. Smaki w Futomaki r贸wnowa偶膮 si臋 idealnie i dlatego jest to rodzaj sushi, kt贸ry powiniene艣 spr贸bowa膰!