Sushi Futomaki

W Japonii sushi zazwyczaj oznacza tradycyjny styl „Nigiri Sushi”, który składa się z surowej ryby na wierzchu ryżowej poduszki. Jednak kiedy mówimy Sushi Roll, zazwyczaj odnosi się to do Futomaki (太巻き) – grubej Sushi Roll z kolorowymi nadzieniami.

Co to jest Futomaki?

Futomaki (太巻き) to najbardziej klasyczne sushi w Japonii. Dlatego, kiedy mówisz Maki Sushi (巻き寿司) lub Sushi Roll, oznacza to Futomaki. Oto niektóre z unikalnych cech Futomaki:

  • średnica Futomaki ma około 5-6 cm grubości,
  • zawiera mieszankę świeżych i suszonych składników popularnych w japońskiej spiżarni,
  • typowe nadzienie składa się z różnych warzyw, a czasem z dodatkiem gotowanej ryby, takiej jak Unagi (węgorz słodkowodny) lub Anago (węgorz słonowodny),
  • można je przygotować z wyprzedzeniem,
  • dzięki atrakcyjnemu wyglądowi Futomaki to popularny rodzaj sushi na imprezy świąteczne.

Wyrażenie „Maki Sushi” jest często używane w rejonie Osaki. W rejonie Tokio Sushi Roll nazywa się Nori Maki (海苔巻き). Następnie dzieli się je na:

  • Futomaki (太巻き),
  • Chumaki (中巻き),
  • Hosomaki (細巻き),

w zależności od wielkości rolek.

Co znajdziesz w środku Futomaki?

Nadzienia do Futomaki są różne. Można używać 5 składników, a nawet więcej niż 10. To naprawdę zależy od rodzaju i tego, jakie Futomaki chcesz zamówić. I to właśnie sprawia, że Futomaki jest tak przepysznym i wyjątkowym sushi! Najpopularniejszymi składnikami są:

  • ogórek,
  • przyprawiony kanpyo (paski z tykwy),
  • grzyby shiitake,
  • tamagoyaki (japoński omlet zawijany).

Inne składniki obejmują np.:

  • ciastka rybne kamaboko (lub imitację kraba),
  • koyadofu (tofu liofilizowane),
  • liście shiso,
  • marynowany imbir,
  • marchew,
  • tuńczyk (sashimi),
  • łosoś (sashimi).

 

Rozumiemy, że niektóre z tych składników są trudne do znalezienia przez wielbicieli sushi. W naszym sushi Futomaki znajdziesz tylko świeże i wyjątkowe produkty. Smaki w Futomaki równoważą się idealnie i dlatego jest to rodzaj sushi, który powinieneś spróbować!