Sushi Futomaki
W Japonii sushi zazwyczaj oznacza tradycyjny styl „Nigiri Sushi”, który składa się z surowej ryby na wierzchu ryżowej poduszki. Jednak kiedy mówimy Sushi Roll, zazwyczaj odnosi się to do Futomaki (太巻き) – grubej Sushi Roll z kolorowymi nadzieniami.
Co to jest Futomaki?
Futomaki (太巻き) to najbardziej klasyczne sushi w Japonii. Dlatego, kiedy mówisz Maki Sushi (巻き寿司) lub Sushi Roll, oznacza to Futomaki. Oto niektóre z unikalnych cech Futomaki:
- średnica Futomaki ma około 5-6 cm grubości,
- zawiera mieszankę świeżych i suszonych składników popularnych w japońskiej spiżarni,
- typowe nadzienie składa się z różnych warzyw, a czasem z dodatkiem gotowanej ryby, takiej jak Unagi (węgorz słodkowodny) lub Anago (węgorz słonowodny),
- można je przygotować z wyprzedzeniem,
- dzięki atrakcyjnemu wyglądowi Futomaki to popularny rodzaj sushi na imprezy świąteczne.
Wyrażenie „Maki Sushi” jest często używane w rejonie Osaki. W rejonie Tokio Sushi Roll nazywa się Nori Maki (海苔巻き). Następnie dzieli się je na:
- Futomaki (太巻き),
- Chumaki (中巻き),
- Hosomaki (細巻き),
w zależności od wielkości rolek.
Co znajdziesz w środku Futomaki?
Nadzienia do Futomaki są różne. Można używać 5 składników, a nawet więcej niż 10. To naprawdę zależy od rodzaju i tego, jakie Futomaki chcesz zamówić. I to właśnie sprawia, że Futomaki jest tak przepysznym i wyjątkowym sushi! Najpopularniejszymi składnikami są:
- ogórek,
- przyprawiony kanpyo (paski z tykwy),
- grzyby shiitake,
- tamagoyaki (japoński omlet zawijany).
Inne składniki obejmują np.:
- ciastka rybne kamaboko (lub imitację kraba),
- koyadofu (tofu liofilizowane),
- liście shiso,
- marynowany imbir,
- marchew,
- tuńczyk (sashimi),
- łosoś (sashimi).
Rozumiemy, że niektóre z tych składników są trudne do znalezienia przez wielbicieli sushi. W naszym sushi Futomaki znajdziesz tylko świeże i wyjątkowe produkty. Smaki w Futomaki równoważą się idealnie i dlatego jest to rodzaj sushi, który powinieneś spróbować!