Ryby oraz owoce morza dodawane do sushi

Ryby oraz owoce morza dodawane do sushi

Pyszne sushi oraz sashimi nie obejdą się bez dodatku ryb lub owoców morza. Oczywiście istnieją także wegetariańskie rolki, które potrafią zachwycić nas swoim smakiem, lecz dzisiaj poruszymy temat różnego rodzaju ryb oraz owoców morza dodawanych do japońskich dań, takich jak sushi i sashimi. Jakie ryby spotkasz w restauracjach sushi? Jakich owoców morza możesz się spodziewać w japońskich daniach? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu. Zapraszamy do smakowitej lektury - Sushi Art Łódź.

Ryby - sushi i sashimi

Ryby to podstawowy składnik wielu pozycji w kulinarnym świecie sushi oraz kuchni japońskiej. Różnorodne gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk, ryba maślana oraz węgorz dodawane są zarówno do rolek sushi, jak i serwowane w formie sashimi, czyli kawałków surowego mięsa rybiego.

Łosoś atlantycki

To ryba, która zdominowała całkowicie rynek sushi. Nie bez powodu - dla wielu osób jest to ulubiony gatunek ryby. Tłusta, lecz równocześnie delikatna w smaku zadowoli wielu fanów japońskiej kuchni. Łosoś serwowany jest zarówno na surowo jak i obrobiony termicznie (np. grillowany). 

Tuńczyk

Tuńczyk błękitnopłetwy to ryba, która potrafi osiągnąć wagę aż 700 kg! Jest niezwykle ceniony w Japonii - najdroższe egzemplarze osiągają na aukcjach zawrotne ceny sięgające kilku milionów złotych. Niezrównany smak zbliżony do bardzo delikatnej wołowiny sprawia, że tuńczyk ma grono wiernych fanów.

Ryba maślana

Ryba maślana jest bardzo delikatna w smaku. Przez sushi masterów oraz smakoszy sushi ceniona jest również ze względu na doskonałą strukturę mięsa oraz małą ilość ości. Ryba maślana należy do bardzo tłustych ryb (jest kilkukrotnie bardziej tłusta od łososia), o czym warto pamiętać w przypadku posiadania wrażliwego układu pokarmowego.

Węgorz słodkowodny 

Unagi, czyli inaczej węgorz słodkowodny to częsty dodatek w kuchni japońskiej. To jedna z nielicznych ryb, której nie można serwować na surowo, gdyż w takiej postaci jest trująca. Zazwyczaj węgorz podawany jest w formie wędzonej. Jego mięso jest wyjątkowo aromatyczne i nie sposób pomylić go z żadnym innym składnikiem spotykanym w sushi.

Owoce morza dodawane do sushi

Analogicznie, jak w przypadku ryb - do sushi można dodać różne owoce morza. Zazwyczaj przyrządza się je gotując, grillując lub smażąc z dodatkiem tempury, czyli delikatnej chrupiącej panierki. Owoce morza spotkasz zarówno w różnych rolkach sushi, takich jak futomaki czy uramaki, jak i w formie nigiri lub podane oddzielnie jako przystawka (np. krewetki w tempurze lub krewetki panko).

Krewetki

Krewetki to bardzo popularne owoce morza kochane przez wielu miłośników sushi. Podawane są najczęściej w formie grillowanej lub smażonej w tempurze lub panko. Dobrze przygotowane krewetki mają lekko słodkawy smak i bardzo delikatne mięso, które rozpływa się w ustach. Są one źródłem wielu cennych składników odżywczych - na 100 g zawierają aż 24 g białka i zaledwie 0,3 g tłuszczu. To doskonały wybór dla wszystkich osób, które borykają się z wrażliwym układem pokarmowym i nie mogą spożywać zbyt dużej ilości tłuszczu.

Krab

Mięso kraba rzadko stosuje się w rolkach sushi ze względu na jego rzadkość i wysokie ceny. Zazwyczaj można spotkać je w rolkach specjalnych - tzw. “Special Rolls” lub na zamówienie u szefa kuchni (w zależności od dostępności mięsa). Mięso kraba smakuje wyjątkowo i zdecydowanie jest warte spróbowania.

Ośmiornica

Ośmiornica w smaku jest delikatna, a jej mięso jest miękkie i bardzo lekkostrawne. Mięso ośmiornicy jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu mogą je spożywać nawet osoby muszące uważać, by nie przesadzić z jego ilością.

Sushi Art - wyjątkowe kuchnia japońska w Łodzi

Sprawdź jedną z naszych restauracji Sushi Art w Łodzi i zamów pyszne sushi lub sashimi z rybami i owocami morza. Znajdziesz nas pod tymi adresami:

Rozsmakuj się w japońskiej kuchni i wypróbuj wyjątkowe pozycje z naszego bogatego menu, takie jak:

  • Shrimp Orange Roll z soczystą i chrupiącą krewetką,
  • Maguro Goma Futo ze świeżym tuńczykiem i aromatyczną rukolą,
  • Unagi Futomak Roll z zachwycającym w smaku wegorzem i mango.

 

Serdecznie zapraszamy wszystkich fanów kuchni japońskiej i sushi!