Rodzaje sushi - poznaj r贸偶ne nazwy sushi

Rodzaje sushi - poznaj r贸偶ne nazwy sushi

Sushi to japo艅ski styl gotowania, w kt贸rym u偶ywa si臋 warzyw, ryb (gotowanych lub surowych), nast臋pnie miesza si臋 i formuje w po偶膮dany kszta艂t z ry偶em doprawionym octem. Wi臋kszo艣膰 restauracji zazwyczaj serwuje wasabi, sos sojowy i marynowany imbir obok tego s艂ynnego japo艅skiego przysmaku. Sushi, kt贸rym cieszymy si臋 dzisiaj, bardzo r贸偶ni si臋 od sushi spo偶ywanego wiele lat temu. Sushi by艂o pierwotnie podstawowym jedzeniem w r贸偶nych cz臋艣ciach Azji 鈥 wykonywane g艂贸wnie z solonej ryby, dobrze zakonserwowanej w sfermentowanym ry偶u.

Historia sushi 鈥 sushi kiedy艣 i dzi艣

W rzeczywisto艣ci s艂owo 鈥瀞ushi鈥 mo偶na przet艂umaczy膰 jako 鈥瀔wa艣ny鈥, co wyja艣nia jego sfermentowane pochodzenie. Oryginalny styl sushi by艂 bardzo popularny w Japonii do ko艅ca ery Edo, kiedy to sta艂 si臋 znany jako Edomane Zushi - co jest nieco bli偶sze sushi, kt贸re spo偶ywamy dzisiaj. W rzeczywisto艣ci rolki sushi poza Nori powsta艂y w po艂owie XVIII wieku. Arkusz Nori zosta艂 wynaleziony w艂a艣nie w tym czasie, a wkr贸tce potem narodzi艂a si臋 rolka sushi.

Tradycyjne sushi zosta艂o opracowane przez Hanaya Yohei i by艂o nieco wi臋ksze ni偶 oryginalne sushi. Wymaga艂o 艣wie偶ej ryby, a przygotowanie nie zabiera艂o du偶o czasu. Przek膮sk臋 spo偶ywano wtedy go艂ymi r臋kami. Z kolei dzisiejsze sushi wykorzystuje ry偶 namoczony w occie, a nast臋pnie obtoczony z mi臋sem, warzywami, rybami, mieszank膮 tradycyjnych, a czasem nietradycyjnych sk艂adnik贸w.

Istnieje kilka odmian sushi, kt贸rego mo偶na spr贸bowa膰

Niekt贸re sushi maj膮 tylko jeden dodatek, taki jak np. ikra z 艂ososia, ale s膮 te偶 pyszne odmiany z wieloma dodatkami, w tym:

  • owoce morza,
  • warzywa,
  • japo艅ski majonez,
  • i inne dodatki na bazie ry偶u lub zawijane w nori i ry偶.

Rodzaje tradycyjnego japo艅skiego sushi

Istnieje du偶a r贸偶nica mi臋dzy tradycyjnym japo艅skim sushi a ameryka艅skim sushi. Tradycyjne japo艅skie sushi jest znacznie prostsze, skromniej ubrane i skupia si臋 przede wszystkim na rybach. Z kolei ameryka艅skie sushi skupia si臋 bardziej na rolkach sushi i jest zwie艅czone du偶膮 ilo艣ci膮 sos贸w i dodatk贸w, jak np. California Roll. To powiedziawszy, niezale偶nie od stylu, jaki chcesz, zawsze upewnij si臋, 偶e rozumiesz rodzaj sushi, kt贸re chcesz zam贸wi膰, przed z艂o偶eniem zam贸wienia.

Oto g艂贸wne rodzaje japo艅skiego sushi

Jaka jest r贸偶nica mi臋dzy Sashimi, Nigiri i Sushi? Najpierw zbadajmy r贸偶nic臋 mi臋dzy tymi trzema rodzajami sushi, a nast臋pnie wyja艣ni臋 wszystkie rodzaje osobno.

Zasadniczo powiniene艣 wiedzie膰, 偶e Sashimi to mi臋so (zwykle surowe), podawane samodzielnie bez ry偶u. To kawa艂ek owoc贸w morza lub mi臋sa i je si臋 go z sosem sojowym lub wasabi.

Nigiri jest jak Sashimi, ale podawane na prostok膮tnym kawa艂ku ry偶u. Zwykle zawiera ry偶 i kawa艂ek surowego mi臋sa na wierzchu. To co艣 pomi臋dzy Sashimi a Sushi roll.

Wreszcie Sushi to ry偶 w occie podawany z innymi sk艂adnikami, takimi jak mi臋so, warzywa i wodorosty (tzw. Nori). Zazwyczaj sushi podaje si臋 w formie maki lub rolek. Ry偶, mi臋so i warzywa s膮 zawijane w papier z wodorost贸w (Nori) i nazywa si臋 to Sushi Maki. W Uramaki sk艂adniki s膮 zawijane w wodorosty, a ry偶 znajduje si臋 na zewn膮trz.

Popularne rodzaje japo艅skiego sushi

Technicznie rzecz bior膮c, sashimi nie jest sushi, chocia偶 nadal jest klasyfikowane jako sushi. O ile sushi to ryba podawana z kulk膮 ry偶u, kt贸ra mo偶e zawiera膰 dodatkowe sk艂adniki, o tyle sashimi to po prostu surowa ryba, pokrojona w plastry i podana. Ryb臋 kroi si臋 na d艂ugie, prostok膮tne plastry, zwane 鈥hira-zukuri鈥. Przede wszystkim sashimi podawane jest z sosem sojowym i imbirem, kt贸re s膮 jego przyprawami.

Nigiri

Jest to rodzaj sushi, przyrz膮dzany z kulek ry偶u sushi doprawionych octem ry偶owym, pokrytych plastrem surowej ryby. Og贸lnie rzecz bior膮c Nigiri podaje si臋 najcz臋艣ciej w dw贸ch kawa艂kach i mo偶na je je艣膰 go艂ymi r臋kami, o ile do czyszczenia u偶ywa si臋 gor膮cego r臋cznika.

Nigiri z 艂ososiem

W Japonii Nigiri jemy z surowym 艂ososiem. Mo偶e by膰 przyrz膮dzany na r贸偶ne sposoby i mo偶e mie膰 s艂ony lub ma艣lany smak.

Maki

Kiedy wi臋kszo艣膰 ludzi my艣li o sushi, najpierw przychodz膮 na my艣l rolki Maki. Jest to krojone sushi, kt贸re tradycyjnie przygotowuje si臋 z arkusza Nori (wodorost贸w) zawini臋tego w warstw臋 warzyw, ry偶u i ryby. Sushi jest nast臋pnie zwijane specjaln膮 mat膮 bambusow膮, a nast臋pnie krojone na ma艂e 6-8 kawa艂k贸w. Istniej膮 r贸偶ne rodzaje rolek Maki sushi, kt贸re mo偶na zam贸wi膰 w naszej tradycyjnej japo艅skiej restauracji. Te odmiany r贸偶ni膮 si臋 stylem i wielko艣ci膮.

Jednym z klasycznych maki, kt贸ry przychodzi mi do g艂owy, jest rolada z 艂ososia, rolada z kraba lub rolada z awokado, posypana jajkiem.

Maki sushi z 艂ososiem

To zdecydowanie najpopularniejsza rolka Maki w Japonii. To proste Maki, ale smak surowego 艂ososia jest bardzo pyszny. Surowy 艂oso艣 艂膮czy si臋 z dymk膮, a nast臋pnie zawija w wodorosty nori i zewn臋trzn膮 warstw臋 ry偶u.

Maki z awokado 鈥 wega艅skie sushi

Podobnie jak Maki sushi z 艂ososiem, r贸wnie偶 rolka sushi z awokado jest bardzo popularna. Tyle 偶e nie zawiera ryb ani owoc贸w morza, wi臋c jest wega艅ska. Kawa艂ki 艣wie偶ego awokado zawijane s膮 z wodorostami nori i ry偶em octowym. To najlepsza rolada sushi dla tych, kt贸rzy nie lubi膮 owoc贸w morza. Nie wspominaj膮c ju偶 o tym, 偶e jest zdrowa i niskokaloryczna.

Oshinko maki

Daikon to rodzaj rzodkiewki i w tym przypadku marynuje si臋 j膮 w soli, a nast臋pnie zawija si臋 w solone nori i ry偶 z octem. Ta rolka sushi jest idealna dla tych, kt贸rzy kochaj膮 smak marynowanych potraw. Ry偶 ma jasno偶贸艂ty kolor od daikona i jest troch臋 chrupi膮ca.

Kani maki 鈥 sushi z paluszkami krabowymi

Kani maki to kolejna popularna rolka w japo艅skich restauracjach. To prosta rolka zrobiona z dodatkiem paluszk贸w krabowych. Jest to pyszny paluszek krabowy zwini臋ty z japo艅skim majonezem, nori i ry偶em z octem.

Rolka z w臋gorzem - Unagi maki

Rolada z w臋gorza jest jednym z najpopularniejszych Maki w Japonii, ale jest r贸wnie偶 uwa偶ana za przysmak. W niekt贸rych przypadkach w臋gorza podaje si臋 艣wie偶ego, ale zazwyczaj najpierw marynuje si臋 go w s艂ono-s艂odkim sosie sojowym, a nast臋pnie gotuje i dodaje do rolki sushi. Niekt贸rzy szefowie kuchni dodaj膮 r贸wnie偶 plasterki og贸rka.

Tekka maki 鈥 sushi z tu艅czykiem

Japo艅ska rolka z tu艅czykiem nie przypomina zachodniej wersji, kt贸ra jest na艂adowana majonezem, og贸rkiem i innymi dodatkami. Tutaj mamy prost膮 rolk臋 Maki nadziewan膮 艣wie偶ym surowym tu艅czykiem. W rzeczywisto艣ci ta prosta rolka Maki sushi jest jednym z najlepiej sprzedaj膮cych si臋 produkt贸w w Japonii.

Kappa maki 鈥 sushi z og贸rkiem - wegetaria艅skie i wega艅skie 鈥 idealne dla dzieci

Rolada z og贸rka to marzenie ka偶dego weganina, bo smakuje jak sushi bez 偶adnych produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego. Sk艂ada si臋 z cienkich plastr贸w og贸rka, zwini臋tych w arkusze Nori i pokrytych smacznym ry偶em sushi w occie. Niekt贸rzy mog膮 powiedzie膰, 偶e smakuje troch臋 nijako, ale jest to jedna z tych doskona艂ych, lekkich, zdrowych, niskokalorycznych opcji Maki, kt贸re 艣wietnie smakuj膮 w po艂膮czeniu z sosem sojowym i wasabi. Jest r贸wnie偶 popularny w艣r贸d dzieci i tych, kt贸rzy nie lubi膮 rybiego smaku sushi.

R贸偶ne rodzaje sushi

W Japonii sushi uwa偶ane jest za danie dla smakoszy, spo偶ywane g艂贸wnie w okresie 艣wi膮tecznym. Najbardziej znane to Nigiri-sushi i Maki-sushi. Jakie jeszcze inne rodzaje sushi mo偶na skosztowa膰:

  • Uramaki 鈥 California Rolls - najcz臋艣ciej spo偶ywanym sushi w Europie,
  • Sashimi - plastry surowej ryby,
  • Temari Sushi lub Temarizushi - jest bezpo艣rednim kuzynem Nigiri Sushi i jest bardzo podobne do tego ostatniego, z wyj膮tkiem tego, 偶e ry偶 jest uformowany w kulk臋,
  • Inari Sushi - to kieszonka sma偶onego tofu z Shoyu, kt贸ra jest wype艂niona ry偶em Sumeshi. Jest to jedyne sushi, kt贸re nie zawiera ryb ani warzyw,
  • Temaki Sushi - to maki przypominaj膮ce wygl膮dem ro偶ek, wype艂nione ry偶em i dwoma sk艂adnikami (najcz臋艣ciej awokado i 艂ososiem lub gotowan膮 krewetk膮) i posypane z艂ocistym sezamem,
  • Futo Maki - Jest to bardzo du偶a Maki, sk艂adaj膮ca si臋 z wielu sk艂adnik贸w i pokrojona w cienkie plasterki przed podaniem. Wyr贸偶nia si臋 na tle innych sushi swoim wygl膮dem i wieloma kolorami sk艂adnik贸w, z kt贸rych si臋 sk艂ada. Chocia偶 bardzo 艂adnie wygl膮da, jego konsumpcja nie jest 艂atwa ze wzgl臋du na du偶膮 艣rednic臋.

Teraz nie masz ju偶 wym贸wek, by nada膰 z艂膮 nazw臋 tym pysznym japo艅skim potrawom! Przyjd藕 do naszej restauracji sushi lub zam贸w je przez telefon!