Rodzaje sushi - poznaj różne nazwy sushi

Rodzaje sushi - poznaj różne nazwy sushi

 

Sushi to japoński styl gotowania, w którym używa się warzyw, ryb (gotowanych lub surowych), następnie miesza się i formuje w pożądany kształt z ryżem doprawionym octem. Większość restauracji zazwyczaj serwuje wasabi, sos sojowy i marynowany imbir obok tego słynnego japońskiego przysmaku. Sushi, którym cieszymy się dzisiaj, bardzo różni się od sushi spożywanego wiele lat temu. Sushi było pierwotnie podstawowym jedzeniem w różnych częściach Azji – wykonywane głównie z solonej ryby, dobrze zakonserwowanej w sfermentowanym ryżu.

Historia sushi – sushi kiedyś i dziś

W rzeczywistości słowo „sushi” można przetłumaczyć jako „kwaśny”, co wyjaśnia jego sfermentowane pochodzenie. Oryginalny styl sushi był bardzo popularny w Japonii do końca ery Edo, kiedy to stał się znany jako Edomane Zushi - co jest nieco bliższe sushi, które spożywamy dzisiaj. W rzeczywistości rolki sushi poza Nori powstały w połowie XVIII wieku. Arkusz Nori został wynaleziony właśnie w tym czasie, a wkrótce potem narodziła się rolka sushi.

Tradycyjne sushi zostało opracowane przez Hanaya Yohei i było nieco większe niż oryginalne sushi. Wymagało świeżej ryby, a przygotowanie nie zabierało dużo czasu. Przekąskę spożywano wtedy gołymi rękami. Z kolei dzisiejsze sushi wykorzystuje ryż namoczony w occie, a następnie obtoczony z mięsem, warzywami, rybami, mieszanką tradycyjnych, a czasem nietradycyjnych składników.

Istnieje kilka odmian sushi, którego można spróbować

Niektóre sushi mają tylko jeden dodatek, taki jak np. ikra z łososia, ale są też pyszne odmiany z wieloma dodatkami, w tym:

  • owoce morza,
  • warzywa,
  • japoński majonez,
  • i inne dodatki na bazie ryżu lub zawijane w nori i ryż.

Rodzaje tradycyjnego japońskiego sushi

Istnieje duża różnica między tradycyjnym japońskim sushi a amerykańskim sushi. Tradycyjne japońskie sushi jest znacznie prostsze, skromniej ubrane i skupia się przede wszystkim na rybach. Z kolei amerykańskie sushi skupia się bardziej na rolkach sushi i jest zwieńczone dużą ilością sosów i dodatków, jak np. California Roll. To powiedziawszy, niezależnie od stylu, jaki chcesz, zawsze upewnij się, że rozumiesz rodzaj sushi, które chcesz zamówić, przed złożeniem zamówienia.

Oto główne rodzaje japońskiego sushi

Jaka jest różnica między Sashimi, Nigiri i Sushi? Najpierw zbadajmy różnicę między tymi trzema rodzajami sushi, a następnie wyjaśnię wszystkie rodzaje osobno.

Zasadniczo powinieneś wiedzieć, że Sashimi to mięso (zwykle surowe), podawane samodzielnie bez ryżu. To kawałek owoców morza lub mięsa i je się go z sosem sojowym lub wasabi.

Nigiri jest jak Sashimi, ale podawane na prostokątnym kawałku ryżu. Zwykle zawiera ryż i kawałek surowego mięsa na wierzchu. To coś pomiędzy Sashimi a Sushi roll.

Wreszcie Sushi to ryż w occie podawany z innymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i wodorosty (tzw. Nori). Zazwyczaj sushi podaje się w formie maki lub rolek. Ryż, mięso i warzywa są zawijane w papier z wodorostów (Nori) i nazywa się to Sushi Maki. W Uramaki składniki są zawijane w wodorosty, a ryż znajduje się na zewnątrz.

Popularne rodzaje japońskiego sushi

Technicznie rzecz biorąc, sashimi nie jest sushi, chociaż nadal jest klasyfikowane jako sushi. O ile sushi to ryba podawana z kulką ryżu, która może zawierać dodatkowe składniki, o tyle sashimi to po prostu surowa ryba, pokrojona w plastry i podana. Rybę kroi się na długie, prostokątne plastry, zwane „hira-zukuri”. Przede wszystkim sashimi podawane jest z sosem sojowym i imbirem, które są jego przyprawami.

Nigiri

Jest to rodzaj sushi, przyrządzany z kulek ryżu sushi doprawionych octem ryżowym, pokrytych plastrem surowej ryby. Ogólnie rzecz biorąc Nigiri podaje się najczęściej w dwóch kawałkach i można je jeść gołymi rękami, o ile do czyszczenia używa się gorącego ręcznika.

Nigiri z łososiem

W Japonii Nigiri jemy z surowym łososiem. Może być przyrządzany na różne sposoby i może mieć słony lub maślany smak.

Maki

Kiedy większość ludzi myśli o sushi, najpierw przychodzą na myśl rolki Maki. Jest to krojone sushi, które tradycyjnie przygotowuje się z arkusza Nori (wodorostów) zawiniętego w warstwę warzyw, ryżu i ryby. Sushi jest następnie zwijane specjalną matą bambusową, a następnie krojone na małe 6-8 kawałków. Istnieją różne rodzaje rolek Maki sushi, które można zamówić w naszej tradycyjnej japońskiej restauracji. Te odmiany różnią się stylem i wielkością.

Jednym z klasycznych maki, który przychodzi mi do głowy, jest rolada z łososia, rolada z kraba lub rolada z awokado, posypana jajkiem.

Maki sushi z łososiem

To zdecydowanie najpopularniejsza rolka Maki w Japonii. To proste Maki, ale smak surowego łososia jest bardzo pyszny. Surowy łosoś łączy się z dymką, a następnie zawija w wodorosty nori i zewnętrzną warstwę ryżu.

Maki z awokado – wegańskie sushi

Podobnie jak Maki sushi z łososiem, również rolka sushi z awokado jest bardzo popularna. Tyle że nie zawiera ryb ani owoców morza, więc jest wegańska. Kawałki świeżego awokado zawijane są z wodorostami nori i ryżem octowym. To najlepsza rolada sushi dla tych, którzy nie lubią owoców morza. Nie wspominając już o tym, że jest zdrowa i niskokaloryczna.

Oshinko maki

Daikon to rodzaj rzodkiewki i w tym przypadku marynuje się ją w soli, a następnie zawija się w solone nori i ryż z octem. Ta rolka sushi jest idealna dla tych, którzy kochają smak marynowanych potraw. Ryż ma jasnożółty kolor od daikona i jest trochę chrupiąca.

Kani maki – sushi z paluszkami krabowymi

Kani maki to kolejna popularna rolka w japońskich restauracjach. To prosta rolka zrobiona z dodatkiem paluszków krabowych. Jest to pyszny paluszek krabowy zwinięty z japońskim majonezem, nori i ryżem z octem.

Rolka z węgorzem - Unagi maki

Rolada z węgorza jest jednym z najpopularniejszych Maki w Japonii, ale jest również uważana za przysmak. W niektórych przypadkach węgorza podaje się świeżego, ale zazwyczaj najpierw marynuje się go w słono-słodkim sosie sojowym, a następnie gotuje i dodaje do rolki sushi. Niektórzy szefowie kuchni dodają również plasterki ogórka.

Tekka maki – sushi z tuńczykiem

Japońska rolka z tuńczykiem nie przypomina zachodniej wersji, która jest naładowana majonezem, ogórkiem i innymi dodatkami. Tutaj mamy prostą rolkę Maki nadziewaną świeżym surowym tuńczykiem. W rzeczywistości ta prosta rolka Maki sushi jest jednym z najlepiej sprzedających się produktów w Japonii.

Kappa maki – sushi z ogórkiem - wegetariańskie i wegańskie – idealne dla dzieci

Rolada z ogórka to marzenie każdego weganina, bo smakuje jak sushi bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Składa się z cienkich plastrów ogórka, zwiniętych w arkusze Nori i pokrytych smacznym ryżem sushi w occie. Niektórzy mogą powiedzieć, że smakuje trochę nijako, ale jest to jedna z tych doskonałych, lekkich, zdrowych, niskokalorycznych opcji Maki, które świetnie smakują w połączeniu z sosem sojowym i wasabi. Jest również popularny wśród dzieci i tych, którzy nie lubią rybiego smaku sushi.

Różne rodzaje sushi

W Japonii sushi uważane jest za danie dla smakoszy, spożywane głównie w okresie świątecznym. Najbardziej znane to Nigiri-sushi i Maki-sushi. Jakie jeszcze inne rodzaje sushi można skosztować:

  • Uramaki – California Rolls - najczęściej spożywanym sushi w Europie,
  • Sashimi - plastry surowej ryby,
  • Temari Sushi lub Temarizushi - jest bezpośrednim kuzynem Nigiri Sushi i jest bardzo podobne do tego ostatniego, z wyjątkiem tego, że ryż jest uformowany w kulkę,
  • Inari Sushi - to kieszonka smażonego tofu z Shoyu, która jest wypełniona ryżem Sumeshi. Jest to jedyne sushi, które nie zawiera ryb ani warzyw,
  • Temaki Sushi - to maki przypominające wyglądem rożek, wypełnione ryżem i dwoma składnikami (najczęściej awokado i łososiem lub gotowaną krewetką) i posypane złocistym sezamem,
  • Futo Maki - Jest to bardzo duża Maki, składająca się z wielu składników i pokrojona w cienkie plasterki przed podaniem. Wyróżnia się na tle innych sushi swoim wyglądem i wieloma kolorami składników, z których się składa. Chociaż bardzo ładnie wygląda, jego konsumpcja nie jest łatwa ze względu na dużą średnicę.

 

Teraz nie masz już wymówek, by nadać złą nazwę tym pysznym japońskim potrawom! Przyjdź do naszej restauracji sushi lub zamów je przez telefon!