Ramen - co powinieneś o nim wiedzieć?

Ramen - co powinieneś o nim wiedzieć?

 

Kuchnia Japońska zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jeśli zapytać by standardowego przechodnia o najpopularniejsze potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni bez wątpienia na pierwszym miejscu postawiłby sushi, jednak zaraz obok niego pojawiłaby się zupa ramen. Choć trafiła do Japonii z Chin – słowo ramen jest adaptacją chińskiego słowa la main czyli rodzaju makaronu pszennego, który powstaje przez ręczne rozciąganie ciasta – to właśnie Japończycy spopularyzowali to danie i sprawili, że zajada się nim cały świat. W samej Japonii znajdziemy blisko dwadzieścia cztery tysiące ramenowni! Błędnie porównywany jest z polskim rosołem, bo choć obie zupy są z pozoru podobne – znajdziemy w nich bulion, makaron, warzywa i mięso, to zdecydowanie różnią się od siebie smakiem i sposobem przyrządzania. Rozwiejemy zatem te wątpliwości i wyjaśnimy sobie, czym tak naprawdę jest ramen.

Ramen – co to za zupa?

Kuchnia japońska charakteryzuje się prostotą. Nie inaczej jest w przypadku ramenu. Ta zupa to w zasadzie cztery podstawowe rzeczy – makaron, baza, wywar oraz dodatki. Tylko tyle i aż tyle! Odmian ramenu istnieje mnóstwo — o końcowym smaku decydują użyte składniki i dodatki, na które się zdecydujemy. Skupmy się jednak na moment na bazowych składnikach i je nieco przybliżmy.

Zacznijmy od makaronu. Makaron ramen nazywany jest też makaronem alkalicznym, z uwagi na pH (odczyn zasadowy). W jego skład wchodzi mąka, woda, kansui (alkaliczna „woda” odpowiadająca właśnie za zasadowość) i opcjonalnie sól. W zależności od proporcji składników makarony serwowane w bulionie mogą różnić się od siebie kolorem, kształtem, grubością czy sprężystością. Większość restauracji przygotowuje swój własny makaron do ramenu, stąd wynikają takie różnice. Najważniejsze jest, aby makaron podany był Al dente, tak żebyśmy mogli poczuć jego strukturę w trakcie jedzenia, bez obawy, że rozmięknie w zupie. Jako ciekawostkę podajmy fakt, że sama nazwa ramen może odnosić się zarówno do całej potrawy, jak i samych klusek – co wskazuje na ich uprzywilejowaną pozycję w misce.

Baza czyli tare. Jest rodzajem gęstego sosu, który dodawany jest do wywaru, aby podbić jego smak i wydobyć jego najlepsze walory. Tare ma za zadanie skoncentrować jak smaku unami w niewielkiej objętości.
Wywar, który gotowany jest przez około 4-8 godzin to równie istotny składnik ramenu. Gotowany z kości (wieprzowych, kurczęcych, czasami spotykany jest również wywar z kości wołowych) i warzyw cebulowych. Czasami z dodatkiem rybnym, grzybami czy przyprawami korzennymi. Coraz częściej spotykany jest również wywar wegetariański na bazie samych warzyw.

Dodatki do ramenu

W zależności od rodzaju ramenu dodatki będą się zmieniać, wymieńmy jednak kilka najpopularniejszych, z którymi możemy spotkać się najczęściej. I tak będą to chashu czyli pieczona wieprzowina, negi - drobno posiekana zielona cebulka, menma – marynowane, lekko słone pędy bambusa, wodorosty w wersji sprasowanego nori albo wakame, moyashi – surowe lub gotowane kiełki fasoli, tamago – jajko, kukurydza z puszki i masło.

Rodzaje ramenu

Ramen to jedno z tych dań, które nie ma ściśle określonego przepisu, dlatego też nie ma jednego rodzaju ramenu. Możemy go jednak sklasyfikować na kilka różnych sposobów. I tak, jeśli chodzi o wywar – możemy wyróżnić dwa rodzaje z uwzględnieniem jego klarowności/ przejrzystości: assari (lub chintan) – przejrzysty, lekki i klarowny, gotowany krócej oraz kotteri (lub paitan) – mętny, ciężki, bogaty i intensywny, gotowany dłużej. Drugą najczęściej spotykaną klasyfikacją ramenu jest podział ze względu na użytą bazę – tare. Znajdziemy tutaj trzy rodzaje ramenu, którymi będą: Shoyu Ramen – z wykorzystaniem tare na bazie sosu sojowego, Shio Ramen – z jasnym wywarem i tare na bazie soli oraz Miso Ramen z bazą na podstawie pasty miso.

Gdzie zjeść dobry ramen?

 

Podstawowe informacje o zupie ramen już posiadasz. Jeśli nie czujesz się na siłach, aby przygotować go w swoim domu, z pewnością zastanawiasz się, gdzie spróbować najlepszego ramenu? Zapraszamy do naszej restauracji japońskiej Sushi Art mieszczącej się przy ulicy Rąbieńskiej 130 w Łodzi. Robimy swój własny makaron ramen! Możesz zjeść u nas na miejscu lub zamówić z dostawą do domu (telefonicznie lub online). Sprawdź nasze menu i przygotuj się na prawdziwą ucztę.