Najlepsze przystawki do sushi

 

Najlepsze przystawki do sushi

Sushi to niezwykle smaczne danie, które również w Polsce ma grono wiernych fanów. Jeśli w najbliższym czasie zamierzasz odwiedzić restaurację sushi i chcesz przekąsić coś małego przed głównym daniem warto, abyś zapoznał się z poniższą listą przystawek, które doskonale pasują do tego japońskiego klasyka. Przeczytaj co warto zjeść podczas następnej uczty w japońskiej restauracji. 

Przystawki do sushi - dlaczego warto je zamówić?

Każda wizyta w japońskiej restauracji serwującej sushi to doskonała okazja do tego by nie tylko zjeść smaczny posiłek, lecz również lepiej poznać kulturę Japonii. Nie warto ograniczać się jedynie do zamawiania cały czas tych samych rolek sushi. Przed daniem głównym polecamy każdemu, by skosztował japońskich przystawek, które pobudzają kubki smakowe niezwykłymi aromatami, których na próżno szukać w potrawach innych kuchni. Stanowią one doskonałą bazę i umilają oczekiwanie na nasze ulubione rolki.

Krewetki w tempurze lub panko

Lubisz sushi z krewetkami w tempurze? Jeśli tak to z pewnością pokochasz krewetki w tempurze serwowane w formie przystawki. “Tempura” to nazwa japońskich dań smażonych w głębokim tłuszczu oraz otoczonych w panierce wykonanej z jajek, mąki pszennej oraz wody. Przykładowo “tempura shrimp” to właśnie opisywane krewetki w tempurze. Danie to jest lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci dlatego warto nakłonić do niego nawet najmłodsze pociechy. Równie ciekawym daniem są krewetki w panko. Panko różni się od tempury tym, że w składzie znajdują się również grubsze pokruszone kawałki pieczywa. Dzięki temu dania z panko są jeszcze bardziej chrupiące od dań w tempurze. 

Tatar z łososia lub tuńczyka

W kuchni polskiej jednym ze sztandarowych dań jest tatar wołowy z żółtkiem jaja kurzego, ogórkiem kiszonym oraz cebulą. Na podobne wykorzystanie mięsa rybiego wpadli Japończycy. W kuchni japońskiej popularnym daniem jest tatar z łososia lub tuńczyka. Istotną różnicą w porównaniu z tatarem wołowym są dodatki. Do tej wykwintnej przystawki w restauracjach sushi podawane są najczęściej następujące dodatki:

  • gotowany ryż,
  • sezam,
  • przyprawy,
  • cebula lub świeży por, 
  • sok z cytryny. 

Tatar z łososia lub tuńczyka przygotowany zgodnie z tradycyjnym japońskim przepisem to z pewnością przystawka, którą warto zjeść przed właściwym posiłkiem - np. sushi

Przystawki dla wegetarian

Kuchnia japońska to nie tylko sushi, sashimi oraz różne warianty dań rybnych i mięsnych. Warto zauważyć, że w Japonii dużo potraw jest przyrządzanych bez mięsa oraz owoców morza. Dania te z pewnością mogą być jedzone przez wegetarian, którzy lubią dalekowschodnią kuchnię. Poniżej znajdziesz kilka szczególnie ciekawych potraw azjatyckich, które mogą przypaść Ci do gustu. 

Pierożki gyoza 

Pierożki gyoza to jedna potraw azjatyckich, której nie powinieneś pominąć podczas wizyty w restauracji serwującej kuchnię dalekowschodnią. Historycznie bardziej kojarzone są z Chinami, lecz z biegiem czasu stały się jednym z podstawowych dań również kuchni japońskiej. Występują w różnych wersjach:

  • gotowane na parze lub w wodzie, dzięki czemu są delikatne w smaku oraz lekkostrawne,
  • smażone w głębokim tłuszczu przez co stają się chrupiące i aromatyczne.

Pierożki gyoza nadziewane są wegetariańskim farszem, który jest pożywny, smaczny oraz lekkostrawny.

Poza powyższymi potrawami bez mięsa i ryb warto pamiętać również o wegetariańskim sushi, które smakuje równie dobrze jak to tradycyjne. 

Przystawki do sushi, które zjesz w Łodzi

Przeczytałeś artykuł o przystawkach do sushi i nabrałeś ochoty na japońskie jedzenie? Koniecznie zbierz ekipę i wpadnij do Art Sushi w Łodzi. W naszej restauracji zjesz nie tylko sushi, lecz także doskonale skomponowane przystawki oraz desery, które urozmaicą azjatycką ucztę. Jeśli wolisz zjeść sushi w domu zamów swoje ulubione rolki oraz przystawki z dostawą. Zadzwoń i sprawdź gdzie dostarczamy nasze przepyszne sushi w Łodzi.