Historia sushi - część 2

Historia sushi - część 2

 

W poprzedniej części opisaliśmy jak powstało sushi oraz jak zmieniał się sam sposób przygotowania tej japońskiej potrawy na przestrzeni wieków. W tym wpisie blogowym opiszemy jaki wpływ miał pewien japoński biznesmen na sushi oraz co doprowadziło do niemałego przełomu w sposobie przyrządzania tego dania w XIX wieku. Zapraszamy do tej jakże smacznej lektury.

Jeśli nie czytałeś poprzedniego artykułu, czyli pierwszej części historii sushi, zapraszamy najpierw do lektury wpisu pod tytułem Historia sushi - część 1. Dowiesz się w nim tego jak wyglądały same początki tego japońskiego dania.

Przełom w przygotowaniu sushi - XIX wiek

W latach dwudziestych XVIII wieku mężczyzna o imieniu Hanaya Yohei przyjechał do miasta Edo w Japonii. Mężczyzna ten uznawany jest za kreatora współczesnego nigiri sushi lub co najmniej za najbardziej utalentowanego propagatora, który rozsławił ten rodzaj sushi. 

Kluczowy element - doskonała lokalizacja

W 1824 roku Yohei otworzył pierwszy stragan z sushi w Ryogoku - dzielnicy Edo. Mężczyzna ten wybrał doskonałe miejsce na swój biznes, gdyż zlokalizował swój stragan w pobliżu zatoki oraz jednego z niewielu mostów przecinających rzekę Sumidę. 

Przyspieszona metoda wytwarzania sushi

Co więcej Yohei wpadł na pomysł, by wykorzystać ocet ryżowy oraz surową rybę złowioną chwilę wcześniej w zatoce. Ryba dzięki temu, że była tak świeża nie potrzebowała długiego procesu fermentacji. Przygotowanie takiej wersji nigiri sushi zajmowało zaledwie kilka minut, a nie godzin jak wcześniej. Położenie w pobliżu zatoki i mostu zapewniało nie tylko dostęp do świeżej ryby, lecz także do ciągły napływ głodnych klientów. Od tego czasu nigiri stało się nowym standardem wśród miejsc serwujących sushi.    

XX-wieczne sushi, które poznał cały świat

W 1923 roku w mieście Edo (obecnie znanym jako Tokyo), znajdowało się kilkaset obwoźnych straganów serwujących sushi. Duże trzęsienie ziemi, które nawiedziło obecne Tokyo poskutkowało tym, że ceny ziemi drastycznie spadły, przez co osoby serwujące sushi były w stanie kupić pokoje lub lokale, w których zaczęli serwować swoje dania. W 1950 roku sushi w Japoni było serwowane już praktycznie wyłącznie wewnątrz lokali.

Rozwój chłodnictwa i ekspansja sushi

Lata 70’ XX wieku to okres, w którym nastąpił duży postęp w kwestii chłodnictwa. Duża dostępność lodówek umożliwiła transport świeżej surowej ryby na długich dystansach, co z kolei zaowocowało ekspansją japońskiego sushi na właściwie cały świat. Dzięki temu nastąpił gwałtowny rozwój różnych odmian sushi, których obecnie mamy bardzo wiele. 

Współczesne sushi, jakie znamy

Wraz z ekspansją zagraniczną kuchni japońskiej sushi zaczęło przybierać coraz to bardziej różnorodne formy. Obecnie w restauracjach można spotkać nie tylko tradycyjne nigiri, lecz także inne rodzaje sushi, takie jak:

  • uramaki (zawijane odwrotnie - z ryżem na zewnątrz),
  • temaki (rolka w formie rożka serwowana tak, by można ją było zjeść niczym kanapkę),
  • maki (rolki, w których główne składniki są wewnątrz rolki obłożone ryżem i liściem nori).

Niezależnie od tego czy jesteś fanem tradycyjnego japońskiego nigiri, czy wolisz bardziej różnorodne smaki charakterystyczne dla futomaków, w Sushi Art Łódź znajdziesz rolki, które Ci zasmakują.

Smaczne sushi w Twojej okolicy

Po solidnej porcji wiedzy czas na równie dużą dawkę pysznego japońskiego jedzenia! Zapraszamy wszystkich fanów sushi do naszych lokali mieszczących się w Łodzi przy ulicy Zgierskiej 211 (lokal 14) oraz Rąbieńskiej 130. Przetestuj sam jakie rolki potrafią zwinąć nasi wyjątkowi sushi masterzy! Jeśli wolisz zamówić sushi z dowozem do domu sprawdź, która z naszych restauracji dostarczy rolki pod Twój adres. Zamów różnorodne rodzaje sushi z naszego bogatego menu, takie jak futomaki z łososiem lub krewetkami, nigiri z tuńczykiem, hosomaki lub uramaki. Jeśli nie wiesz co wybrać, zamów jeden z naszych sprawdzonych zestawów, w którym każda rolka z pewnością Ci posmakuje. Serdecznie zapraszamy z rodziną, przyjaciółmi lub samodzielnie. W Sushi Art każdy jest mile widziany!