Historia sushi - część 1

Historia sushi - część 1

 

Jak i gdzie tak właściwie powstało sushi? Kiedy datuje się jego początki? Jaki udział miały Chiny w dziejach sushi? Co z sushi miał wspólnego Buddyzm i co sprawiło, że obecnie możemy je zjeść po zaledwie kilkunastu minutach od zamówienia zamiast czekać aż pół roku na jego skosztowanie? Dowiedz się jak sushi ewoluowało na przestrzeni wieków i jakie przyjmowało formy. Na wszystkie pytania postaramy się udzielić wyczerpującej odpowiedzi w tym wpisie blogowym. Zapraszamy!

Sushi ma swoje początki w Chinach, a nie w Japonii?

Sushi uznawane jest za tradycyjną potrawę japońskiej kuchni. Być może czasami zastanawiałeś się nad jego genezą i dlaczego akurat w kraju kwitnącej wiśni powstało sushi. Co ciekawe, po części pierwowzór sushi został zapoczątkowany w innym państwie - w Chinach. Jeśli interesuje Cię co Chiny mają wspólnego z sushi oraz jak fermentacja pomogła stworzyć całkowicie nowe danie, przeczytaj koniecznie do końca ten artykuł. W poniższych akapitach odpowiadamy na te nurtujące pytania.

Potrawy zbliżone do sushi w słowniku chińskim z IV wieku

Już w IV-wiecznym chińskim słowniku wspomniano o potrawie przypominającej sushi. Zgodnie z chińskim przepisem solona ryba umieszczana była na ugotowanym ryżu, dzięki czemu zachodził proces fermentacji. Takie działanie pozwoliło zabezpieczyć rybę przed psuciem i zdecydowanie wydłużało jej przydatność do spożycia To prawdopodobnie pierwszy przypadek, w którym możemy mówić o koncepcji wykorzystania ryby oraz ryżu w celu jej zakonserwowania.

Koncepcja sushi w IX-wiecznej Japonii

Kultura jedzenia sushi została zapoczątkowana w Japonii w IX wieku i rozprzestrzeniła się wraz z tym, jak rozszerzał się obszar występowania Buddyzmu. Religia ta nakazywała abstynencję od spożywania mięsa, co poskutkowało tym, że wiele Japończyków wymieniło w swojej diecie mięso na rybę. To właśnie Japończycy uznawani są za pierwszą nację, w której zaczęto spożywać sfermentowany ryż wraz z zakonserwowaną rybą. Taki rodzaj pierwotnego sushi nazywa się narezushi.

Mała rewolucja w przygotowaniu sushi - mama nare zushi

W XV wieku w Japonii wybuchła wojna domowa. W tym czasie kucharze odkryli, że zwiększenie ciężaru, jakim przyciśnięte były ryba wraz z ryżem podczas procesu fermentacji skróciło jego czas z 6 miesięcy do zaledwie jednego. Co więcej odkryli również, że peklowana ryba nie musiała osiągnąć stanu pełnego “rozkładu” by smakować świetnie. Ta nowa forma sushi została nazwana mama nare zushi. Dzięki temu, że znacznie skrócono czas przygotowania sushi mogło się ono bardziej rozpowszechnić.

Jak XVII wiek pod rządami dyktatora wpłynął na historię sushi?

W 1606 roku Tokugawa Ieyasu - japoński dyktator wojskowy przeniósł stolicę Japonii z Kyoto do Edo. Miasto to szybko stało się miejscem imprez oraz życia kulturowego mieszkańców Japonii. To właśnie w Edo sushi masterzy wpadli na pomysł by dodatkowo przyspieszyć proces wytwarzania sushi. Wymyślili, że wystarczy na warstwie ryby położyć warstwę ugotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, a następnie ścisnąć je w małym drewnianym pudełku przez dwie godziny. Tak powstałe danie było następnie krojone na kawałki.

Biznes pomaga rozwinąć sushi

Już niewiele później japoński biznesmen wpadł na pomysł co warto zrobić, by czas przygotowania sushi skrócić jeszcze bardziej. Jeśli po przeczytaniu pierwszej części historii sushi masz ochotę dowiedzieć się więcej, sprawdź koniecznie jego drugą część Historia sushi - część 2.

Pyszne rolki od Sushi Art w Łodzi

Jeśli zamiast czytania masz ochotę zjeść swoje ulubione danie wpadnij do naszych restauracji sushi w Łodzi:

  • ul. Zgierska 211 lok. 14, 
  • ul. Rąbieńska 130.

Sprawdź sam co potrafią nasi sushi masterzy! Zamów różne rodzaje sushi dostępne w naszym menu, takie jak nigiri, futomatki, uramaki, hosomaki oraz sashimi lub zamów zestaw, w którym każda rolka będzie ucztą dla Twojego podniebienia. Alternatywnie spróbuj również innych dań kuchni japońskiej. Zapraszamy do Sushi Art Łódź lub do zamawiania japońskich dań z dostawą do domu. Gwarantujemy pyszną ucztę w prawdziwie japońskim stylu.