3 potrawy japońskie, które musisz znać!

3 potrawy japońskie, które musisz znać

 

3 potrawy japońskie, które musisz znać!

Japonia słynie ze swojej wyjątkowej, unikalnej na skalę światową kuchni. Na pewno słyszałeś o takich potrawach jak sushi, ramen lub zupa miso. Każde z nich ma grono wiernych fanów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym z jakich składników są robione, jak je jeść i co warto do nich dodać przeczytaj poniższy artykuł. Zapraszamy do lektury!

Kuchnia japońska - krótka charakterystyka

Cechą charakterystyczną kuchni japońskiej jest bardzo powszechne użycie ryb, owoców morza, wodorostów różnego rodzaju oraz warzyw, które często są unikalne dla kuchni Dalekiego Wschodu. Równie wyjątkowy, jak same składniki jest sposób jedzenia potraw. W Japonii większość dań spożywa się pałeczkami. 

Sushi - klasyk, który kocha wielu

Sushi to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań na świecie. Nie bez powodu. Występuje w wielu wariantach i każdy znajdzie smak, który zachwyci jego podniebienie.

Składniki sushi

Potrawa ta składa się z gotowanego ryżu, który zaprawia się ryżowym octem. Poza ryżem do sushi dodaje się różne ryby, owoce morza oraz warzywa. Całość składników najczęściej zawijana jest w wodorosty nori lub naleśnik tamago.

Jak należy jeść sushi?

Sushi zgodnie z tradycją powinno się jeść pałeczkami znanymi jako “hashi”. Dopuszczalne jest również jedzenie rękami. W wielu 

Popularne dodatki do sushi

Najbardziej powszechnymi dodatkami do sushi są:

  • marynowany imbir - aromatyczny, różowy lub żółty; dodawany do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy kolejnymi porcjami sushi,
  • wasabi - zielony, ostry dodatek w formie pasty,
  • sos sojowy, w którym należy maczać kawałki sushi w taki sposób, by sosem nie nasiąkał ryż, lecz pozostałe składniki,
  • zielona herbata - tradycyjny napój podawany w Japonii do posiłków.

Zupa miso - pyszna i rozgrzewająca

Miso-shiru, czyli zupa miso to najbardziej tradycyjna zupa pochodząca z kraju kwitnącej wiśni. Spożywana jest tam praktycznie codziennie jako podstawowy dodatek do posiłków (także do śniadania).

Składniki w zupie miso

Zupa miso przygotowywana jest na bazie bulionu z odrobiną pasty miso (wytwarzanej z soi) oraz różnorodnych składników, które zmieniają się w zależności od regionu, w którym przygotowywane jest to danie. Najczęściej wśród składników można znaleźć tofu, ryby, takie jak łosoś oraz wakame, czyli japońskie wodorosty.

Jak należy jeść zupę miso?

W Japonii tradycyjnie spożywa się zupę miso pijąc ją prosto z miski. W Europie najczęściej jedzona jest jak każda inna zupa, czyli przy użyciu łyżki. Co ciekawe łyżki te często mają nieco inny kształt, który sprawia, że zupa ta spożywana jest wolniej. 

Popularne dodatki w zupie miso

Do zupy miso dodawane są również składniki charakterystyczne dla pory roku, w której zupa ta jest jedzona. Przykładowo można w niej znaleźć także czosnek dęty, krewetki oraz rzodkiew daikon.

Ramen - aromatyczny i sycący

Ramen można kochać lub nienawidzić. Jednak dobrze przygotowany ramen to wyjątkowo smaczne danie, które zapada w pamięć tak samo mocno jak sushi. Jest to aromatyczna zupa, która rozgrzewa, doskonale syci i gwarantuje prawdziwą ucztę dla kubków smakowych dzięki obfitości różnych składników.

Składniki, z których robi się ramen

Do głównych składników ramenu można zaliczyć:

  • makaron,
  • wodorosty wakame oraz nori,
  • kiełki fasoli,
  • pędy bambusa,
  • plastry wieprzowiny
  • jajko gotowane najczęściej na półtwardo,
  • sezam,
  • pastę rybną, 
  • sos sojowy lub miso.

To tylko podstawowe składniki. Z pewnością każdy znajdzie smak, który sprawi, że ramen stanie się jednym z ulubionych dań kuchni japońskiej.

Jak należy jeść ramen?

Ramen najczęściej je się z wykorzystaniem pałeczek oraz łyżki. Pałeczkami można w łatwy sposób zjeść stałe składniki. Z kolei łyżką bez problemu nabierzemy aromatycznego bulionu. 

Skosztuj kuchni japońskiej w Sushi Art

 

Jeśli po lekturze artykułu o kuchni japońskiej nabrałeś ochoty na spróbowanie jakiejkolwiek z wyżej wymienionych potraw koniecznie przyjdź na ucztę do jednego z naszych łódzkich lokali Sushi Art. W naszych restauracjach zjesz wyjątkowe japońskie dania. Zapraszamy do jednego z naszych dwóch lokali zlokalizowanych przy ulicy Zgierskiej 211 (lok. 14) lub Rąbieńskiej 130. Alternatywnie sprawdź czy dowozimy pod Twój adres i zamów pyszne azjatyckie jedzenie z dostawą do domu.